01 July 2017

Toledo

Alustaksin sellest, et mul on mingid head suhted Hispaanias toimuvate keelekursustega ning loteriidega. Nimelt võitsin loteriiga osaluse Centro Picasso suvekursustel Salamancas poole hinnaga. Loomulikult tuli otsus - minna - kiiresti, sest vastasel juhul ma poleks ju loteriis osalenudki. 

Tahtsin ka seekord veeta Hispaanias natukene aega rohkem kui kursus seda pakub. Kuna eelmisel korral kohalikud soovitasid külastada kindlasti Toledot, kuid see jäi siiski ajapuudusel tegemata, siis otsustasin seekord selle lünga täita. Kui siiani olen ainult teistelt kuulnud lendude hilinemise jms kohta, siis seekord kogesin seda ise. Nimelt Frankfurtis hilines boarding umbes pool tundi seoses sellega, et lennuki saabumine hilines. Niipea kui olin end lennukis mugavalt sisse seadnud tuli teade, et väljumine lükkub seoses suure vihmatormiga umbes tund edasi. Umbes tunni pärast teatati, et kuna torm ei ole vaibunud, lükkub väljalend teadmata ajaks edasi. Sel hetkel oli küll tahtmine lennukist lahkuda ning edasi oodata lennujaamas. Õnneks siiski umbes 10 minuti möödumisel teatati, et olukord on rahunenud ning peagi stardime. Kokkuvõttes hilines lennuk Madridi kaks tundi. Õnneks Toledosse väljuvad bussid iga poole tunni tagant. Bussijaama leidsin ilusasti üles, kuid seal piletikassat ei õnnestunud leida, nägin vaid piletimüügimasinat. Küsisin ühe seal töötava mehe käest ning nii oligi, ainult masinad. Minu reaktsioon oli vist väga emotsionaalne, sest tüüp pakkus kohe, et ta aitab mul piletid ära osta. Tegelikult polnudki midagi keerulist, palju lihtsam kui Madridis metroopileteid osta. Oleksin tõenäoliselt ise ka hakkama saanud, kuid eks ma neid välismaiseid masinaid ikka kardan päris palju.

Toledos hakkasin siis oma kodinatega öömaja poole liikuma. Arvasin, et mis see 1,7 km siis minna on. Selleks küll taksot võtma ei hakka ju. Reaalsus oli see, et kui olin 5 minutit oma kohvritega mäkke roninud ja pealegi tundus, et olen ära eksinud, läksin võtsin ikkagi takso. Ööbimise broneerisin jällegi airbnb.com kaudu. Magamistuba korteris, köögikasutusvõimalusega. Kohapeal selgus, et toitu ma ikkagi seal teha ei saa. Põhjus selles, et köögis oli gaasipliit ning selle süütamiseks anti välgumihkel. Minusugune jänespüks ei julge iialgi süüdata gaasipliiti välgumihkliga. Tikkudega oleks kõik ok olnud.

Kuna jõudsin Toledosse alles õhtul, siis ei jõudnudki enam midagi huvitavat teha. Suhteliselt palav oli ka. Seetõttu läksin õhtul lihtsalt Tajo jõe äärde jalutama. Elasin vanalinnas kohe Puerta de Cambron juures. Samas oli ka jõgi lähedal. Toledo asub strateegiliselt väga heal kohal, kolmest küljest on ta piiratud jõega ning neljandast suunast on kaitstud linnamüüriga. Kindlasti on see üks põhjustest, miks see linn on olnud ka Hispaania pealinn. Teisest küljest on Toledo huvitav seetõttu, et ta on tuntud kui kolme kultuuri linn, sest on mõjutatud nii kristlaste, moslemite kui ka juutide poolt.

Puerta del Cambrón

Puerta del Cambrón on üks vanimatest sissepääsudest linna. Algselt tunti seda väravat kui Juudi linnaosa väravat. Minu kodu oli kohe peale väravast sisenemist vasakul, umbes sealkohas kus paistavad kokkupandud päikesevarjud.


Puente de San Martin


Puente de San Martin otsad

Tajo jõe org

Jalutuskäik Tajo jõe ja linnamüüri vahel


Vaade Uus-Toledole

 Toledo oma kitsaste risti-rästi, täiesti kaootiliselt kulgevate tänavatega tundus minusuguse täiesti orientatsioonivaba inimese jaoks olevat täiesti võimatu linn. Seetõttu otsustasin esimest korda elus tutvuda linnaga turistibussiga ringi sõites. Igas peatuses oli võimalik maha minna, kohaga tutvuda ning järgmise bussiga edasi sõita. Lisaks kaasnes piletiga ekskursioon, mis lõppes veini ja tapasega.

Toledos on palju kuulsaid väravaid. Kui läksin linna keskväljakule ehk Plaza de Zocodover`ile, siis jäid kaks nendest ka minu trajektoorile.

 Puerta de Alfonso VI

Puerta del Sol

Toledo suurimaks vaatamisväärsuseks peetakse katedraali Catedral de Santa Maria. Aja puuduse tõttu mul ei õnnestunudki seal sees ära käia. Pildistamisega oli ka suur tegu, no lihtsalt ei mahu fotole ära. Lõpuks ikka leidsin ühe koha, kust sai enam-vähem ilusa foto. Hiljem ekskursiooni käigus selgus, et see ongi ainus koht, kust on võimalik kogu katedraal ilusti kaadrisse saada.


Catedral de Santa Maria
Toledo Raekoda
Juhin tähelepanu Raekoja kõrval olevale pisikesele tänavale, seal ongi see koht, kust mahub terve katedraal pildile.

Kuna mind lummasid Toledo kitsad ja käänulised, risti-rästi tänavad, siis ma ei suutnud hoida oma näppe fotoaparaadist eemal ning tulemuseks on hulk tavalisi tänavavaateid. Nagu piltideltki näha võib, siis Toledo vanalinnas sõidavad ka autod, ükskõik kui kitsas see tänavake ka ei ole. Mõnes kohas on päris suur tegu, et eest ära saada. Väike valik nendest piltidest ka siin.








See tänav ongi täpselt nii lai, et kui inimene seisab keset tänavat ja käed laiali ajab, siis on käed seinte vastas.
Samuti jätsid mulle kustumatu mulje nn trepptänavad. Ühesõnaga terve tänav ongi trepp. Et inimeste jalavaeva vähendada on ühes kohas tavaliste treppide asemel eskalaatorid. 




 Toledo sillad on ka üks ilusam kui teine. Näiteks puente de Alcántara.

 Puente de Alcántara
 Puente de Alcántara


Veel mõned vaated Tajo jõe orust.





Parimaid vaateid linnale saab nautida Tajo teiselt kaldalt vaateplatvormilt Mirador del Valle. Sealsed vaated on tõesti lummavad, lahkuda ei tahakski.


Alcázar

Veel mõned vaated linnale.



Peaaegu, et kodu kõrval asus Monasterio San Juan de los Reyes. Kuna see oli nii lähedal, siis mõtlesin, et sinna saan ju igal ajal minna ning ei kiirustanud sellega. Lõpptulemusena jäigi seal käimata, sest just sel ajal kui mina oma sammud sinna seadsin, toimus seal laulatus. Ometigi käisin sealt mitu korda mööda.
Monasterio San Juan de los Reyes

Lihtsalt jalutades jäi teele ette ka Salvadori kirik (Iglesia del Salvador). Kuna õues oli juba päris soe, siis oli hea hetkeks kirikusse varjuda. Salvadori kirik on ehitatud moslemite mošee kohale, mille jäänuseid on võimalik ka praegu näha.


 Iglesia del Salvador
  Iglesia del Salvador
  Iglesia del Salvador siseõu
 Iglesia del Salvador siseõu
                                             Vaade Iglesia del salvadori kirikutornist
                                             Vaade Iglesia del Salvadori kirikutornist

                                            Vaade Iglesia del salvadori kirikutornist

Külastasin ka kahte sünagoogi: Sinagoga de Santa Maria la Blanca ja Sinagoga del Tránsito. Sinagoga de Santa Maria la Blanca on vanim ja suurim linna sünagoog, pärineb 12. sajandist. 

Sinagoga de Santa Maria la Blanca
Sinagoga de Santa Maria la Blanca
Sinagoga de Santa Maria la Blanca
Sinagoga del Tránsito. on uhkeima interjööriga sünagoog linnas. Sünagoogi mälestuste aias on hauaplaadid heebreakeelsete kirjadega.
Sinagoga del Tránsito
Sinagoga del Tránsito mälestuste aed

Olen 100% nõus nendega, kes mulle Toledot soovitasid. Toledo on äärmiselt ilus. Vanalinna ümbritseb ilus Tajo jõekäär. Linnas vonkleb kitsaste tänavate rägastik. Parajalt mägine on ka. Mind üllatasid teise päeva hommikul igatahes valusad säärelihased. Kaks imeilusat päeva Toledos said läbi liigagi kiiresti. Lahkuda oli väga kahju, sest see linn puges mulle südamesse. Kui satute Madridi, siis soovitan külastada ka Toledot, mis asub vaid 50-minutilise bussisõidu kaugusel pealinnast.

No comments:

Post a Comment