28 June 2012

28. juuni - Druskininkai


Alustaks veel eilsest päevast. Kui Gariunai turult ära tulime, siis nägime, et seal on ka uus suur keskus ehitatud, aga me ei saanud enam tagasi keerata. Seega jäime arvamusele, et see pole veel avatud. Täna hommikul saime teada, et see on valmis ja toimib ning pidi veel suurem olema, kui see turg seal angaarides kokku.

Hommikul lahkusime Vilniusest ning sõitsime Druskininkaisse. Tee peal ostsime ühelt teeäärselt müüjalt metsmaasikaid ja mingisuguse jänesekapsa taolise asja, millest saab suppi keeta. Veel müüs ta mustikaid, nii värskeid kui ka kuivatatud kukeseeni, kummelit ja ehk veel midagi, mida kohe ei märganud. Siin päris paljud müüvad tee äärtes niimoodi marju. Meie müüja rääkis, et ta on töötu, naine on kodus invaliid ja niimoodi teenib ta mingigi raha.

Esimese peatuse tegime Gruta pargis, mis asub umbes 5 km enne Druskininkaid. Gruta pargis näeb umbes 90 Nõukogude režiimi poolt ülistatud tegelase kuju ja büsti. Enamik neist kujudest kaunistasid omal ajal linnaväljakuid ja aedasid, enne kui leedulased need juubelduste saatel 1991. aastal kõrvaldasid. Ma pole veel kunagi nii palju Lenineid korraga näinud.

Marxi, Engelsi, Lenini, Mickevicius-Kapsukase ja Stalini büstid
 Massiivne Lenini kuju, mis asus Vilniuses KGB maja ees (kaotas pöidla, kui teda pjedestaalilt lahti kangutati)
Mickevicius-Kapsukas ja Lenin (nagu vennad, ainus erinevus, et ühel on juuksed ja teisel ei ole) 
 
Peale nimetatud kujude olid seal pargis ka linnud ja loomad. Karu luusis väga lahedalt ringi. Paljusid loomi siiski näha ei õnnestunud. Seekord ei õnnestunud isegi pesukaru ninanöpsi näha, vaid ainult tühja puuri. Samuti on seal suur mänguväljak lastele. See mänguväljak on ka sama ajastu stiilis ehk siis leidis sealt atraktsioone, milledega meie oma lapsepõlves mängisime ning nimetatakse seda lunapargiks. Ka tänapäeva lastele väga meeldisid need kiiged ja karussellid.





Seejärel sõitsime Druskininkaisse ning läksime oma teise öömajja. Oleksime nagu keldrist maapealsesse paradiisi sattunud, nii hea esmamulje jäi sellest öömajast, eraldi sissepääs ja puha. Broneeringuga samuti ei olnud mingeid probleeme. Praegu Aare muudkui kisub kardinad alla, sest liiga valge olevat. Mina just vastupidi naudin seda valgust.



Täna olime siiski korralikud ja tutvusime Druskininkaiga jalutades. Druskininkai on Leedu tähtsaim spaakuurort. Linn ise on väga rahulik ja vaikne. Kenade alleedega kesklinnas on säilinud 19. saj ja 20. saj alguse puitmajad. Võrreldes teiste käidud kohtadega hakkas silma, et paljud majad (ka eramajad) on korda tehtud, mitte räämas. Kell 18.00 kuulasime ja vaatasime muusikalist purskkaevu. Sellest oli erilises vaimustuses Merit. Druskininkais on ka vinge veepark ning saunakeskus, aga sinna me seekord ei plaani minna. Mööda jalutasime küll sellest veekeskusest, väga vinged torud looklesid väljaspool hoonet. Jalutasime ka Nemunase jõe kaldal, mis on eurorahade eest väga ilusaks tehtud. Siin tahaks küll kauem olla, kui meil plaanitud. Mõned pildid ka sellest imeilusast linnast. Kahjuks ei suuda pildid seda tegelikku ilu edasi anda.

Vaade Nemunase jõeäärsele teele
 Üks kesklinna ilusatest alleedest
 Ilusaid maju Druskininkais (neid oli väga väga palju)


 Remondis olev prügikast





No comments:

Post a Comment